#1-2013 AmstaffNytt. Alla hundar behöver en god balans, koordination och stabilitet.
Balans- och koordinationsträning är ett roligt och enkelt sätt att förbättra din hunds balans och kroppsmedvetenhet. Träningsmetoden är kontrollerad, skonsam och ger dessutom din hund mental stimulans.
Denna träningsform passar alla hundar, då redskap och övningar anpassas helt utefter din hunds behov och förutsättningar.
Balans- och koordinationsträning ska precis som de andra träningsformerna ingå i alla hundars träning. Med balans- och koordinationsträning ger vi hunden kroppsmedvetenhet och kroppskontroll. Proprioception, hundens förmåga att kunna avgöra de egna kroppsdelarnas position, är till viss del omedveten och styrs av en särskild sorts receptorer som registrerar ledernas lägen genom att registrera spänningen i muskler och senor och skicka informationen vidare till hjärnan.
För alla hundar är balans och koordination viktigt av flera anledningar. Utan det kan de nämligen inte röra sig korrekt och utan korrekta rörelser utvecklas muskulaturen på ett sätt som främjar felaktiga rörelser – vilket är en skaderisk på lång sikt. På kort sikt innebär balans- och koordinationssvårigheter också en skaderisk, då en hund utan kroppskontroll löper större risk att snubbla, trampa snett eller sträcka sig. Bra balans och koordination samverkar med styrka och flexibilitet i muskulaturen för att hunden ska kunna röra sig optimalt och ha goda förutsättningar att tillgodogöra sig styrketräning. En stor fördel med balans och koordinationsträning är att det kan påbörjas redan när hunden är valp, vilket innebär att den får möjlighet att stärka de sidorna ordentligt innan det är dags att påbörja annan typ av fysträning.
För att träna upp hundens balans- och koordinationsförmåga är det de små musklerna som stabiliserar lederna och skelettet som behöver aktiveras och tränas. De stabiliserande musklernas kapacitet påverkar såväl hundens styrka som snabbhet och smidighet. Om hunden har en svag stabiliserande muskulatur måste de stora rörelsemusklerna gå in och kompensera vilket kan leda till spända muskler, muskelknutor, muskelsträckningar och ledstukningar. Att rätt muskler aktiveras är av största vikt för att lyckas inom de flesta hundsporter. Det finns moment där hunden vrider sig, bromsar in häftigt, landar från höga hopp, gör skarpa svängar osv. Alla dessa rörelser är mycket krävande för muskler, senor, ligament, leder och skelett. Hunden måste alltså få träna upp sin förmåga att aktivera rätt muskler vid rätt tillfälle.
Alla typer av övningar som utvecklar koordinations- och balansförmågan hjälper till att utveckla de muskelgrupper som finjusterar exakta rörelser och stabiliserar lederna.
När det gäller balansövningar så börja med en hund som är uppvärmd. Tränar man med en hund med kalla, stela muskler så är det mycket lättare att den gör sig illa. Tänk också på att inte utsätta hunden för något som den inte är beredd på. Att ta en hund som aldrig varit på ett ostabilt, vingligt underlag och sätta den på en gunga, så finns risken både att hunden blir rejält rädd och att den gör illa sig. Som alltid gäller att ta det lugnt, belöna flitigt och ofta, vara rättvis mot hunden och att träna korta pass.
Enkla övningar på balans- och koordinationsträning:
- Börja tidigt med att låta valpen röra sig på så varierande underlag som möjligt. Gå med valpen i gräs, jord och sand och på grus och sten.
- Låt hunden gå cavaletti över jämnt utplacerade hinder, ju långsammare desto bättre för optimal muskelkontroll. Ett bra redskap är att använda en vanlig stege eller ett par däck som hunden får kliva i.
- Lär hunden att kliva upp på föremål eller att gå på olika föremål av olika storlek.
- Använd en tunnel för att få hunden att krypa igenom den eller placera en bom så att hunden kan krypa under den.
- Lär hunden olika trix exempelvis sitta vackert/hands up, vinka, vacker tass/give me five, stå på bakbenen, dansa, snurra runt, rulla runt, backa bakåt, backa upp med bakbenen på en vägg.
- Använd naturen och låt hunden balansera på stockar och stenar. Tänk på att håla i hunden i halsbandet så att hunden inte ramlar ner och skadar sig.
- Lär hunden att sitta eller stå på bakbenen och göra något t ex vinka med frambenen. Använd balansbollen och låt hunden promenera framåt med bakbenen med framtassarna på balansbollen. Variera övningen genom att istället använda en skateboard. Låt hunden ställa frambenen på en låda och gå runt den med bakbenen.
- Vattenträning: Både simning och träning i water treadmill är bra balans- och koordinationsträning.
- Pilatesboll Fördelen med en pilatesboll är att den är gjord i kraftigt gummi, den tål tyngd och den är väldigt lätt att få tag på. Tänk på att ALLTID hålla fast bollen, så inte hunden ramlar av bollen och gör illa sig eller blir skrämd. Man kan helt enkelt lyfta upp hunden eller låt hunden kliva upp själv. När hunden väl är uppe på bollen så kan man låta hunden sitta, ligga och stå upp.Vill du att hunden ska stå upp på bakbenen, håll en hand bakom ryggen på hunden så du har möjlighet att fånga upp den ifall den skulle råka tappa balansen. Tänk på att det ofta är ansträngande för hunden att vara uppe på balansbollen, så tänk på träningstiden på bollen. Många hundar tycker att det är en riktigt rolig lek att vara på pilatesbollen. I vissa fall måste man gömma undan bollen för annars är hunden där och ska leka den roliga balansleken själv.
- Gunga Här är något som man inte brukar vänta sig att en hund ska göra. Nämligen gunga i en vanlig barngunga! Lyft upp hunden på gungan, medan ni håller fast gungan. Det är enklast att börja med en ”däckgunga”, den är tillräckligt stor för att hunden ska rymmas lätt. Börja med att låta gungan stå helst stilla. Belöna flitigt. När hunden är lugn uppe på gungan, så kan ni försiktigt börja röra den. Försöker hunden hoppa av, så har ni gått för snabbt framåt. Var alltid beredd på att fånga upp hunden ifall den skulle falla av. När hunden känner sig trygg så kan ni låta gungan röra sig mer, tänk dock på att inte ha för hög fart så att hunden faller baklänges eller trillar ner. Tänk på att hundar inte brukar vara välkomna i lekparker, så försök hitta en privat gunga om det är möjligt.
Kroppskontroll och balans är bra att ha i alla former av tävling eller träning för att uppnå bättre resultat. En lydnadshund måste ha kontroll över sin bakdel och använda den aktivt i vändningar, halter och ingångar. I agility sker det ofta snabba tvära svängar, över hinder, in i slalom osv. Skyddshundar behöver både stabilitet och styrka för att kunna hoppa upp och bita i en skyddsärm. Det gäller det att hunden har bra kroppskontroll, bra bakdelskontroll och bra balans. Ju mer vältränad hundkroppen är desto mindre skaderisk och risk för felinlärning. Förbättrad balans och bättre bakdelskontroll sägs också hänga samman med hundens självförtroende och kan stärka den osäkra hunden.