#4- 2013 AmstaffNytt Rund är också en form…..

#4- 2013 AmstaffNytt       Rund är också en form…..

American staffordshire terrier skall ge intryck av balans mellan styrka och vighet. Den skall vara kompakt och muskulöst byggd, inte högställd. Den har en djup och bred bröstkorg med brett ställda framben. Huvudet skall vara mycket massivt med svagt konvex nosrygg och starka käkar. Svansen är ganska kort och lågt ansatt. Pälsen är kort och mycket lättskött. /Wikipedia

Övervikt hos hund

Övervikt hos både människor och hundar börjar bli ett allt större problem i samhället och uppmärksammas mer och mer. Billig och onyttig snabbmat är för många dagens enda mål och tiden för motion och friluftsliv blir allt mindre på grund av stressade arbetssituationer.

Det uppskattas att 30-40 procent av alla hundar i Sverige lider av övervikt och att problemet till 98 procent beror på ägarna. Det innebär att hunden får för lite motion, utfodras med fel eller för mycket foder eller att hunden får för många godbitar. Men huvudorsaken är faktisk att ägarna inte kan eller vill inse problemet! Ett gott råd kan vara att titta lite extra på din hund, för att försäkra dig om att ni får ett hälsosamt liv ihop.

Självklart är hundar olika i sin uppbyggnad och konstruktion beroende på ras eller rasblandning men inte någon hundras skall vara fet.

När är en hund överviktigt?

En bra tumregel är att du ska känna revbenen på hunden utan att du ska behöva ta i. Ett djur som väger upp till 15 procent mer än sin normalvikt är överviktigt, allt däröver är fetma. Man brukar säga att övervikt är handikappande medan fetma är en sjukdom.

Övervikt och fetma uppstår när den energi som tas in via foder och godbitar överstiger den energi som förbrukas av kroppen. Energin som kommer via proteiner, fett och kolhydrater i fodret lagras som fett i kroppen när den inte används.
Hur kan man mäta övervikt på hunden?

När veterinären eller fysioterapeuten bedömer djurets normalvikt används naturligtvis en våg, men man kan även använda ett redskap som heter Body Score Index. Här bedöms djurets utseende i profil och uppifrån: fettdepåer på utvalda områden och muskelmassan värderas genom att känna igenom kroppen. Här bedöms endast det enskilda djuret. Man använder sig av en femgradig skala, ett och två är för hundar som är underviktiga och magra, tre är idealvikten. Fyra och fem anger övervikt respektive fetma. Om hunden får en fyra eller femma behöver den gå ner i vikt.

 Viktminskning

Vänd dig till din djurklinik eller en fysioterapeut för att få råd och hjälp att genomföra viktminskningen på rätt sätt. Veterinären kan göra en hälsokontroll för att se om det är något fysiskt fel som gör att hunden är överviktig. Vid svår övervikt bör en veterinär kontrollera om hunden är fullt frisk innan bantningen inleds. Alla i familjen och i hundens närmiljö måste vara överens om att hunden skall banta och hjälpas åt med det.

Det gäller att hitta rätt balans mellan motion, rätt foder och fodermängd. Foderförpackningarna brukar ha en rekommendation om hur mycket olika hundar skall äta. Hundar är liksom vi individer och lägger på sig olika mycket. Ett vanligt fel som vi hundägare gör är att vi utfodrar hundarna efter hur mycket de väger och inte efter hur mycket den ska väga.

Några tips vid viktminskning:

  • Väg hunden ofta för att få kontroll på vikten. • Motionera hunden allsidigt och regelbundet, lägg upp ett träningsschema. • Läs ordentligt på fodersäcken och utfodra efter önskad vikt INTE befintlig. • Om du belöningsgodis så tänk på vad du använder för godis (se nedan) eller använd det vanliga fodret istället och räkna bort detta när hunden ska utfodras på kvällen. • Om du faller för bedjande ögon – ge hunden en morot alternativt något annat magert att tugga på. • Blir inte hunden mätt – blanda ut maten med till exempel rivna morötter.
Godis, 100 g kcal
Korv 198
Blodpudding 203
Mjukost 20 % 253
Mjukost 10 % 160
Köttbullar 177

Övervikt kan leda till många hälsoproblem

Konsekvenserna av övervikt är många även för våra hundar och känns igen från oss människor. Diabetes, ledproblem och inte minst en mycket förkortad livslängd är vanliga biverkningar även hos hund. Dessutom ses hjärt- och lungproblem, hud- och pälsproblem, samt en ökad risk för infektioner som en mycket vanlig konsekvens av övervikt.

De sjukdomar hundar kan få på grund av fetma är de samma som hos oss, leversjukdomar, diabetes, hjärtproblem, ledproblem, cirkulationsrubbningar, sköldkörtelproblem, tumörer, andningsbesvär, inkontinens, högt blodtryck och sämre immunförsvar. Alla dessa symptom och sjukdomar är ibland rasrelaterade, det vill säga vissa raser har lättare att utveckla vissa sjukdomar, men övervikt kan hjälpa till att framkalla dem. Många av dessa sjukdomar som exempelvis diabetes kräver livslång och kostnadskrävande behandling

Att deffa hunden är inte samma sak som att svälta hunden

Som jag nämnde tidigare så gäller det att hitta rätt balans mellan motion och fodermängd för att hunden ska må bra (och se bra ut).

Många har missuppfattat detta totalt och istället för att öka motionen i förhållande till fodermängden/foderenergin så svälter de sina hundar. Visst innebär detta att hunden inte längre är överviktig, men det innebär också att hunden tappar sina muskler, muskelatrofi. Muskelatrofi uppstår när muskeln inte arbetar ordentligt, atrofi betyder egentligen bara att muskeln tillbakabildats.

Att deffa handlar framförallt om två viktiga delar:

  • Att behålla muskelmassa
  • Att bränna fett

Skillnaden mellan att banta/svälta och deffa är att istället för att bara ta bort all kroppsmassa vi kommer över på hunden, så behålls varje gram muskelmassa som sitter på hundens kropp och fettet tränas bort.

Det finns ett par uppenbara fördelar med att behålla muskelmassan istället för att svälta den:

  1. Estetiskt. American staffordshire terrier skall ge intryck av balans mellan styrka och vighet. Den skall vara kompakt och muskulöst byggd, inte högställd. Den har en djup och bred bröstkorg med brett ställda framben.
  2. Styrka. Hunden utvecklar muskelstyrka och muskeluthållighet.
  3. Ämnesomsättning. Mer muskler innebär en högre energiförbrukning, vilket i sin tur innebär att hunden kan äta mer utan att gå upp i vikt.
  4. Hälsa. En god dos muskelmassa gör hunden piggare, hållbarare, och minskar risken för ett flertal välfärdssjukdomar.

Med bara några små förändringar i hundens kost kan ni snabbt åstadkomma stora förändringar av dennes kropp. Oavsett om ni vill deffa hunden för att den ska bli smidigare och snabbare eller för att förändra hundens utseende, så är det bättre att träna hunden i form än att banta/svälta den.