#3-2015 AmstaffNytt. Hunden blir det den tränar

Vad är skillnaden mellan fysisk aktivitet och fysisk träning?

En fysisk aktiviter definieras med all kroppslig rörelse som produceras av skelettmusklerna och som resulterar i energiförbrukning. Detta innebär kortfattat det hunden gör när den inte ligger och sover. En hund oavsett ras och ålder rekommenderas att röra på sig i minst en timme varje dag. Rastning av hunden, lösspringande eller kopplad, ingår i denna kategori.

Fysisk träning är den del av den fysiska aktiviteten som är planerad och återkommande med en tydlig målsättning i syfte att förbättra eller behålla en träningsnivå. För att träningen ska ge en sund effekt på hunden bör hela hunden tränas oavsett målsättning. Den fysiska träningen ska innefatta: kardiovaskulär – och respiratorisk funktion (distans – och intervallträning), muskelstyrka och muskulär uthållighet (funktionell styrketräning), och rörlighet (balans – och koordination)

Lite tips på vägen              

Vet vad du ska göra, hur du ska göra det, och varför det fungerar? Var hämtar du din kunskap? På forum? Hos dina vänner? I tidningar? I böcker? Dessa tips och råd kanske inte fungerar för just din hund. Många träningsprogram, viktminskningsdieter, muskelbyggande strategier kan vara effektiva. Men att hitta något som är anpassat för just din hund och dina mål, är nästan omöjligt och tar otroligt mycket tid. Många nybörjare hämtar information på fel ställen. Vissa hundägare vet knappt själva varför de lyckats. Andra hundar är genetiskt begåvade och får fina resultat oavsett taktik. Lyssna gärna på andra, om du vill, men var källkritisk och våga ifrågasätta.

Hitta din målsättning, kunskap och motivation, innan du börjar fysiskt träna din hund. Att maximera muskeltillväxt, så mycket som är fysiskt möjligt, är för många av de som tränar sina hundar målmedvetet viktigt. Många hundar tränas förgäves och helt felaktigt. För hög belastning genom diverse vikthalsband, viktmanschetter eller kättingar kan orsaka skador och förslitningar på hunden. Dessa förslitningar kommer hunden att få dras med resten av sitt liv. Hunden förväntas bära eller dra dessa vikter och kan då tvingas överkompensera. Det kan leda till ojämn och felaktig viktfördelning. Vissa hundar påvisar ingen smärta förrän det redan är försent.

Börjar med att lära dig grunderna. Med grunderna menar jag anatomi, biokemi och näringslära. Ta hjälp av en Fysioterapeut eller en personlig tränare.

Vad förväntar du dig av träningen? Vem vill inte bygga upp sin hunds muskler snabbt? Självklart kan du bygga muskler snabbare om du vet hur du ska göra. Det finns många aktörer på marknaden som vill sälja produkter där du som hundägare luras till för höga förväntningar. Men resultat som dessa aktörer hävdar är alldeles för ofta inte realistiskt. Det är ett effektivt sätt att marknadsföra produkter till hundägare som vill lyckas med träningen, men inte genomskådar lögnerna.

Tänk på att alla hundar är olika och har olika fysiologiska förutsättningar. Anpassa träningen till din hunds prestationsförmåga och hundens individuella målsättning

Ett träningsschema för att bygga muskler kan se ut på olika sätt. Jag rekommenderar nästan alltid nybörjare att fokusera på teknik och styrka med specifika grundövningar. Det skapar en stark grund, som sedan kan uppgraderas med specialisering. För att maximera utdelning behöver du ett träningsschema som tränar varje muskelgrupp högfrekvent var för sig.

Hunden blir bara bra på det den tränar på. Hundens kropp kommer att anpassas till den träning som genomförs. Träna hunden efter den individuella målsättningen. Alla sätt är bra utom de dåliga. Alla hundägare som vill kan, med lite bättre träning och lite bättre kost, bygga mer muskler. Tränas hunden enbart i vatten så kommer den att bli bra på att simma inte att hoppa över hinder.

Öka träningen succesivt så att strukturerna/vävnaderna utsätts för större belastning än vad de är vana vid. Hundens kropp kommer att anpassa sig den nya träningen. Träningen kan ökas genom en större belastning genom ökad vikt (klövjeväska, kätting, viktmanschetter, Power Bands), träningstiden kan ökas eller intensiviteten (hastigheten). Hur tungt, länge eller hur fort beror givetvis på målsättningen.

Träningsmängen är också en del av den progressiva träningen. Antalet träningspass i veckan eller per dag ska också belysas. Ju mer tränad hunden blir, ju fler träningspass kommer hunden att kunna klara av med ett positivt träningsresultat. Blir träningen däremot för intensiv och vilan för kort så kommer träningen att få en negativ effekt. Träning, vila och nutrition väger lika tungt i hundens fysiska utveckling.

För att behålla hundens motivation så krävs träningsvariation. Introducera nya rörelser/trix för hunden. Variera hård träning (anaerob) med lättare träning (aerob) i hundens träningsprogram.

Långvariga effekter av konditionsträningen

Den tydligaste effekten vid konditionsträning är att hjärtfrekvensen vid vila kommer att sänkas, och hjärtminutvolymen kommer att förbättras. Den aeroba effekten kommer att förbättras genom att blodflödet ökar. Syreupptagningsförmågan kommer att förbättras genom ett ökat blodflöde.

Konditionsträningen gör att en större dela av fett utnyttjas som energikälla, så det gäller att se över hundens energibehov. Redan efter ett par veckors träning så kan vi märka att hunden får en minskad laktat (mjölksyrabildning) under viss belastning.

För att behålla sin egen motivation så kan vi givetvis mäta hundens framgångar genom att mäta hundens muskelomfång, vikt, ökad träningstolerans och även hundens hjärtverksamhet. Jag rekommenderar att ni använder er av en träningsjournal för att minska risken för överträning och för att kunna följa hundens utveckling.

Temperatur

Nu är sommaren här och allt för många hundar tränas för hårt och för länge i för höga utetemperaturer. Värme är den yttre faktor som påverkar hundens puls allra mest. Vid fysisk träning bildas stora mängder värme i cellerna och hundens kroppstemperatur stiger rätlinjigt med ökad fysisk belastning. Vid maximalt arbete kan kroppstemperaturen överstiga 40 grader. En viss temperaturökning är positivt då alla enzymer ökar sin aktivitet med 10 % för varje grads temperaturhöjning, Q10- effekten. Överstiger kroppstemperaturen 42 grader börjar viktiga proteiner att brytas ner och överhettningen kan leda till ett livshotande tillstånd. Så för att sammanfatta detta så är uppvärmningen otroligt viktig för hundens prestationsförmåga, men att utsätta hunden för allt för höga yttre temperaturer kan vara livshotande för hunden.

 

Ha en riktigt trevlig sommar// Britta Agardh cert. Fysioterapeut hund och cert. Personlig Tränare hund