Simträning för hundar i sommar
Nu är sommaren äntligen här. För många hundar är det en underbar tid men för andra hundar är värmen en enda plåga.
För att få en så jämn träning som möjligt under sommaren så förlägger många hundägare träningen i vatten- utomhus i det fria. Det är en träningsform som är gratis och tillgänglig för alla.
Simning är en av de mest skonsamma och allsidiga träningsformerna inom hundsporten. Det är en stötfri sport som gynnar hundar som känner av leder, har värk av något slag eller en eventuell övervikt.
Alla stora muskelgrupper tränas, och vattnets motstånd gör att lederna inte överbelastas. Vattnets egenskaper gör att hundens kropp lätt kommer i rörelse i vatten, medan snabba rörelser kräver mer energi.
För att träningen ska kunna ge önskat resultat så behöver du planera, genomföra och justera träningen. Jag tänkte tipsa er om enkla träningsupplägg så träningen av era hundar inte sätts på paus under den varma sommaren.
Det första ni ska gör inför vattenträningen är att fundera på vad ni ska med träningen till. Vad är syftet med träningen i vattnet. Är det för att hunden ska få leka och bada eller är det för att ersätta annan typ av träning då det är för varmt i luften för att t.ex. distansträna hunden med cykel. Målsättningen kanske är att delta i årets Triathlon med hund den 3 september?
Vattentemperaturen bör vara över 10 grader (beroende på hundens hull och päls). Temperaturen mäts cirka 50 cm under vattenytan. Det är viktigt att hunden får varva ner och stretchas ordentligt efter träningen. En tumregel är att inte simträna hunden varje dag, utan att låta den återhämta sig mellan träningspassen. Tre- fyra gånger i veckan beroende på målsättning.
Om hunden har dålig eller nedsatt benrörelse i vattnet, så kan tomma viktmanschetter eller Power Bands användas i vattnet.
Det finns olika träningstyper i vatten (liksom på land); distansträning, intervallträning, styrketräning och rörlighetsträning. Simträningen ska återspegla den träning som den ska ersätta/komplettera.
Jag kanske ska tillägga att för er hundägare finns det tre alternativ: Simma tillsammans med hunden, leta upp en brygga där hunden kan simma fram och tillbaka längst med eller ta båten eller kanoten. Jag rekommenderar alltid att ni använder er av flytväst på hunden och eventuell lina/koppel. Tänk på att simningen aktiverar muskler som hunden kanske inte arbetar med under annan typ av träning, även korta träningspass kan ge hunden träningsvärk. Progression i träningen innebär att belastningen eller träningstiden ökas gradvis allt eftersom hunden anpassar sig till de ökade kraven.
Tre olika träningstyper
Distansträning: Ger hunden bättre kondition och ger muskeluthållighet. Börja med att simma hunden i 5 minuter, öka träningstiden utefter målsättningen med träningen. Hunden ska simma utan uppehåll i ett jämnt tempo.
Intervallträning: Den mest effektiva typen av simträning för hundar i vatten. Ger hunden bättre kondition och bygger upp hundens muskler snabbt och effektivt. Vid pulsmätning på hundar i både bassäng och i öppet vatten, så har vi funnit att den bästa intervalltypen är 40/20. Det innebär att hundarna ökar tempot under 40 sekunder och vilar i 20 sekunder.
Styrketräning: Under intervallerna finns det möjlighet att belasta hunden ytterligare genom att hunden får bogsera kanoten/båten i en anpassad sele som hunden har under flytvästen. Det går givetvis att belasta hunden med annat föremål som flyter i vattnet (t.ex. en fender). Hur många repetitioner och hur mycket hunden kan belastas är individuellt.
Rörlighetsträning: Sätt upp ”käppar” i vattnet som hunden ska runda, eller två flytande föremål som hunden ska göra åttor runt. Vanliga cirklar i vattnet åt båda hållen är också ett tips. Variera storleken på rörelserna genom att öka eller minska avståndet mellan föremålen och variera även hundens tempo.
Sammanfattning:
- Simträning är skonsam, billig och effektiv träning för hunden.
- Planera, utför och justera träningen allt eftersom.
- Använd flytväst och eventuellt lina på hunden.
- Varva ner och stretcha hunden efter träning.
- Njut av en fantastisk sommar tillsammans med din hund.
Trevlig sommar// Britta Agardh PT för hund, Fysioterapeut för hund. www.agardhshundsport.se